onsdag 20. januar 2010

Bør det offentlige eie medier?

I dagens situasjon styres mediene som bl.a. aviser, internett, TV og radio av uavhengige, frittstående selskaper. Disse selskapenes jobb er å holde omverden oppdatert på hva som skjer ute i verden på en objektiv måte og dette gjelder både for nyheter lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Men hva hadde skjedd hvis staten eide mediene?

Stortinget opprettet en lov kjent som kinoloven i 1913. Dette var en lov som sier at staten, eller et statelig organ skal kunne sensurere all film før den blir vist offentlig. Altså kunne de skjult mye eller tuklet mye med viktig informasjon folket ville ha fått med seg. Altså om det offentlige hadde kunnet bestemme hav som skulle trykkes ville det hatt en stor betydning innenfor politikken også. Partiene kunne da ha bestemt hva som skulle skrives og trykkes og de ville ha mistet den objektive vinklingen vi har i dag, noe som ville ha ført til at leserne fort kunne ha bestemt seg for et parti bygd på feil grunnlag.

Vi kan nesten si vi som lesere ville blitt hjernevasket om at alt er fint siden alle nyhetene ville være fremstilt patriotisk og subjektivt. Vi ser f. eks i Afrika eller andre U-land hvor ytringsfrihet nesten ikke eksisterer. Og uten ytringsfrihet og objektivitet kan ikke et demokrati fungere. Og for å bevare demokratiet, som er ryggraden eller hjerte her i Norge, kan ikke det offentlige skjule ting, eller hindre folk i å ytre sine meninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar