torsdag 17. september 2009

Internett- Et betinget gode

Internett har nå vært tilgjengelig i over ti år, men om vi blir så mye klokere av å få tilgang på mer informasjon gjennom dette medium kommer helt an på den enkelte som søker etter informasjon. Hvis det var noe du lurte på før i tiden måtte du ty til bøker og lese deg side opp og side ned for å finne det du lette etter – hvis du i det hele tatt fant relevante kilder. Informasjonen nå til dags er bare ett tastetrykk unna.

Men vi har alle en tendens til å ende opp med å velge det første søket som kommer opp, og vi kan være dårlige til å stille oss kritisk til stoffet som er ute på nettet. Vi har vel sikkert alle gått på en smell og brukt noe fra en internett side som var uautorisert. Svaret kan bli vanskelig å forsvare. Følgelig blir det helt sentralt å forholde seg kritisk til bruk av internett. Før du velger en kilde bør man stille seg følgende spørsmål: ”Er kilden troverdig? Objektiv? Nøyaktig? Og egnet?”

Stiller man seg kritisk til det man finner ute på nettet og ikke bruker sidens informasjon før man vet at kilden er troverdig, nøyaktig, objektiv og egnet har man langt på vei kvalitetssikret arbeidet og man kan være trygg på at besvarelsen er korrekt. Men selv om det hele virker tilforlatelig kan det likevel være feilkilder. Det er som uttrykket sier: ”Du skal ikke tro alt du leser”. Siden all den informasjonen vi vil ha kan fås tak i gjennom Internett, betyr ikke det at kilden er objektiv. Derfor er det viktig at vi sjekker hvem som har skrevet det. Er det en anerkjent person? Hva er hans faglige bakgrunn og praksis? Hvor kommer informasjonen fra? Er det en organisasjon eller bedrift som eier siden? Og selvfølgelig, er informasjonen relevant ut ifra hva du leter etter?

Noe som kan være en indikator på seriøsitet er f. eks språkoppbygningen. Inneholder artikkelen mange skjemmende skrivefeil? Er det ”billig” effektbruk så som blinkende tegn og /eller symboler? Slike ting bør man kanskje ha en viss kritisk distanse til. Det er viktig at man gjennomgående har en kritisk holdning til hva man får servert gjennom de fleste media - ikke bare ovenfor internett. Tar man hensyn til de overnevnte punkter og er oppmerksom på hva vi leser vil jeg si at man sannsynligvis profiterer på internettbruken. Informasjonen som vi kan bruke fra internett gir oss kunnskap, gjør oss smartere og det på bare få sekunder. Så jeg vil konkludere med et kanskje noe betinget ja - Internett gjør oss klokere - gitt at vi viser internett vett.